projecte pedra seca

forn de calç

fotografies d’Eudald Alabau Selva

Cada any El Centre d’art contemporani i sostenibilitat (CACiS) de Calders  organitza una cap de setmana de reconstrucció d’una barraca de vinya propera a les seves instal·lacions.

La pedra seca és un patrimoni cultural, arquitectònic, artístic i ecològic. Es un exemple de confluències cap a models sostenibles i equilibrats, reflex de les línies de treball de CACiS. Des de la dècada dels cinquanta del segle XX, coincidint amb la recessió demogràfica, va caient tot allò que els homes han anat alçant pedra sobre pedra, tornant a poc a poc la natura a recuperar allò que els avantpassats havien anat guanyant-li lentament amb el treball de les seves mans, motiu pel qual aquest paisatge,està condemnat a desaparèixer. De mica en mica anem restaurant el patrimoni que tenim, seguint amb la filosofia de sostenibilitat de CACiS, llegant al les generacions futures aquestes construccions de gran valor arquitectònic que pertanyen a la cultura Mediterrània.

Cronològicament es tendeix a datar aquestes construccions entre el segle XVIII i la segona meitat del segle XIX. La tècnica de la pedra seca es remunta a la prehistòria, i és molt freqüent a tota la conca mediterrània. Es caracteritza per l’ús de la pedra sense morter per a fer diferents tipus de construccions. Generalment la pedra és utilitzada sense treballar, i solen ser peces més aviat planes. La pedra tan sols es treballa quan ha de tenir una tasca específica, com una llinda o una cantonera.
A la zona del Bages la pedra seca va lligada al món rural, i a activitats productives relacionades amb la vinya. La tècnica no era fàcil i era freqüent que la fessin grups de persones especialitzades en aquestes construccions, que es desplaçaven als llocs on era necessari construir o refer algun element. L’abandonament de l’ús està provocant la seva degradació i desaparició.
Des de l’any 2010 ja portem 4 barraques restaurades i el nostre objectiu és recuperar aquest patrimoni que ens envolta.

 amb el suport de :

Un comentario en “projecte pedra seca

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s