on estem?

font de les tàpies

fotografia d’Eudal Alabau Selva

CACIS El Forn de la Calç es troba al municipi de Calders, a 5 Km del nucli del poble, a la comarca natural del Moianès i del Bages, la comarca natural del Moianès, està situada a l’Altiplà central, té una extensió de 335 km2, i 11011 habitants (1/01/2003). En aquesta porció de territori de transició entre el Pre Pirineu i el Pre litoral hi trobem 10 municipis, dels quals cinc pertanyen ad nistrativament al Bages (Calders, Moià, l’Estany, Monistrol de Calders i Sta Maria d’Oló), quatre al Vallès Oriental (Castellcir, Castellterçol, Granera i St Quirze Safaja), i un a Osona (Collsuspina).

CACiS rep el nom de Forn de la Calç per aquesta infraestructura industrial que ha estat inclosa  pel Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, del Departament de Cultura de la Generalitat,  entre els 150 elements més destacats del Patrimoni Industrial de Catalunya. Com a reconeixement de la singularitat dels edificis i amb criteri d’autenticitat, de testimoniatge industrial, històric, social i arquitectònic,  de valor paisatgístic i territorial i de valor estètic i artístic. Conjunt de 3 forns de calç amb dependències annexes. La part original són els 2 forns paral·lels. Tenen un diàmetre de 3 m i una alçada de 5 m. Foradats al subsòl i amb revestiment interior de pedra. Cada forn consta d’una boca inferior que servia per treure les cendres i per entrada d’aire i al damunt una obertura més gran per on es carregava la llenya i s’hi posaven feixos de llenya. Aquestes donen a una avantcambra coberta per sengles voltes. A la part de ponent s’hi construí un forn més modern, amb la boca coberta amb volta de maó. A la vora hi ha un pou d’aigua.

http://www.cacis.cat/indexcast_web_files/espacios_cat.html

podeu mirar aquest link per accedir millor al nostre Centre¡¡¡

https://www.google.com/maps/place/CACiS+El+Forn+de+la+Cal%C3%A7/@41.778882,1.945296,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x12a4fa56a1c955b9:0xa2bdbc583996b9f7